1

Kust

De Vlaamse Kust is de landstreek die grenst met de Noordzee. Hij telt 13 badplaatsen in 10 kustgemeenten. Een diverse regio vol natuur, cultuur, beachlife en tal van recreatiemogelijkheden. Wij leiden jou door een aantal kustgemeenten.

Knokke-Heist

Knokke-Heist is een van de bekendste badplaatsen van de Vlaamse Kust. Het is gelegen aan de grens met Nederland. De zee vormt de noordgrens en ten oosten ligt het Provinciaal Natuurpark Zwin. ’t Zwin is zeker een aanrader om een mooie wandeling/fietsrit te maken doorheen de natuur en je kan er ook verschillende vogelsoorten gaan spotten. 

Voor trendsetters en cultuurliefhebbers is Knokke-Heist de ideale bestemming. Er zijn zowel hippe boetiekjes aanwezig, als verschillende ‘flagshipstores’ en kunstgaleries kunnen je bekoren. Er zijn drie grote winkelstraten aanwezig waar je lekker los kan gaan met shoppen.

Sincfala is het museum van de Zwinstreek dat over een uitgebreide collectie museale stukken beschikt. For Freedom museum is gelegen in de oude gemeenteschool van het prachtige polderdorp Ramskapelle. Je vindt er verzamelingen van Freddy Jones, Patrick Tierssoone en de Belgian Aviation History Association. Het museum brengt op een bruisende en realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld.

In Knokke kan je altijd genieten op het strand of op de dijk. Je komt er verschillende galerijen en standbeelden tegen, zelfs op de golfbrekers. Ook kan je genieten van een lekker drankje op de dijk of in een strandbar. Er zijn genoeg strandbars aanwezig. In Lakeside Paradise kan je gezellig iets drinken en eten terwijl je anderen in het water ziet genieten. Je kunt er verschillende activiteiten uitvoeren zoals suppen, zeilen, waterskiën. 

Zeebrugge

Zeebrugge, de hoofdstad van de vis, en haar wereldhaven zijn niet los van elkaar te zien. Van op het strand kun je indrukwekkende schepen zien aan- en afvaren. Er zijn verschillende uitkijkposten aanwezig waar je de haven goed in het vizier hebt. Wil je meer te weten komen over het vissersleven, dan kan je het themapark Seafront bezoeken. Hier kom je alles te weten over zee en zeevaart, vis en visserij.

Wat je zeker niet mag missen in Zeebrugge zijn de heerlijke visschotels. In ’t Werftje kan je hiervan genieten. ’t Werftje is het oudste cafeetje van de Zeebrugse Kust. Binnen is er met de houten lambriseringen en scheepsattributen nog niet veel veranderd sinds de jaren dertig. Naast een drankje kan je ook genieten van de verse vissoep of garnaalkroketten.

Blankenberge

In Blankenberge zijn overal gezellige plekjes te vinden. Waai eens lekker uit op de imposante pier of geniet van het uitzicht vanop een van de staketsels. Of neem plaats op de Paravang om even tot rust te komen en de Blankenbergse sfeer op te snuiven. Je hebt er een mooi uitzicht op de haven en het Leopoldpark.

Wie in Blankenberge is mag deze zeker niet missen, de Lustige Velodroom. Dicht bij de pier ligt al sinds 1933 een houten wielerbaan waarop je met een olijke fiets kan rondrijden. Plezier is zeker gegarandeerd. Andere leuke uitstappen zijn het Sea-life en het Serpentarium.

Een mooie wandeling in de Uitkerkse Polders geven je vanuit verschillende kijkhutten een mooi zicht op de pleisterplaats voor trekvogels en de broedplaatsen voor weidevogels. De fonteintjes is een natuurgebied dat zich uit tussen Blankenberge en Zeebrugge. Natuurliefhebbers kunnen genieten van het prachtige duinenlandschap met zijn rijkelijke plantengroei.

In het Belle Epoquecentrum maak je kennis met de vroegere glorie van de belle époque, een periode van 1870 tot 1914. Blankenberge ontwikkelde zich toen als belangrijke badstad. 

De Haan – Wenduine

De belle époque viert hoogtij in De Haan. De prachtige huisjes met rode daken, balkonnetjes, torentjes en gevels maken van de Concessiewijk een pareltje en zorgen voor een familiale, gezellige sfeer. De mooie zeedijk maakt het plaatje af.

De duinbossen van De Haan is de groene parel aan de kust. Je vindt er zowel open duinlandschap met typische fauna en flora, als uitgestrekte beboste duinen. Albert Einstein woonde in 1933 een tijdje in De Haan en dat kan je nog steeds zien. Niet alleen is er een standbeeld te bezichtigen, maar ook zijn huis waar hij in woonde.

Ben je verzot op geitenkaas? Dan moet je zeker Reigershof in Klemskerke bezoeken, hier vertellen ze je alles over hoe geitenkaas gemaakt wordt. Ook in Wenduine is gezelligheid troef. Ontspan op het brede strand of op de Rotonde. Zeer rustgevend!

De tweede hoogste duin (31m) is te vinden in de Haan, er prijkt een wit paviljoentje met rood dak: de Spioenkop. Je hebt er een prachtig panorama op het achterliggend polderlandschap, de kustvlakte en de bosrijke omgeving. Aan de voet van de duin ligt de Rotonde. De Rotonde is een grote open speelruimte in Wenduine die door een moderne paravang beschermt tegen weer en wind. Hier staat ook het standbeeld van graaf de Naeyer, minister van financiën en openbare werken en later 1ste minister onder Leopold II. Hij droeg mee in de uitbouw van de Belgische kustinfrastructuur.

Middelkerke - Westende

Middelkerke-Westende is dé kustgemeente voor een strandvakantie met het hele gezin. Wandelen in de heerlijke Warandeduinen of genieten van de prachtige zee en het uitgestrekte strand; wat heeft een mens nog meer nodig? 

Middelkerke is de stripgemeente van België. Verspreid over de lengte van de zeedijk in Middelkerke kom je wel een dozijn bronzen stripfiguren tegen. Het jaarlijks stripfestival trekt dan ook duizenden bezoekers aan.

Wil je graag weten hoe een familie in 1930 een zomervakantie doorbracht aan de Belgische Kust? Les Zéphyrs is een beschermde villa uit het interbellum.

I can hear it is een kunstwerk van Ivars Drulle gemaakt naar aanleiding van Beaufort. Het standbeeld bestaat uit twee hoorns gericht naar de zee. Op een bank voor de hoorns zit een vrouw die haar oor te luisteren legt.

Nieuwpoort

Een van de grootste jachthavens van Europa vind je in Nieuwpoort. Tweeduizend plezierboten zorgen voor een indrukwekkend zicht vanop de wandel- en fietspromenade. Bedwing ook de indrukwekkende Ooster- en Westerstaketsels in Nieuwpoort en snuif er de zilte zeelucht op.

Ook de oude stad met haar middeleeuwse architectuur is zeker een bezoekje waard. Wat je zeker ook eens moet bezoeken is het kunstwerk ‘Le vent souffle où il veut’. Het is een ontwerp van kunstenaar Daniel Buren, hij wou voor Beaufort een werk laten maken dat de illusie van een bos zou wekken. In plaats van bomen te plaatsen, creëerde hij een ontwerp vanhonderd vlaggenmasten, met windhanen in verschillende kleuren.

Ter hoogte van Nieuwpoort mondt de IJzer rechtstreeks uit in zee. De mix van zoet en zout water zorgt voor een uniek ecologisch evenwicht, met ontelbaar veel leven. Dankzij een uitbreiding kunnen wandelaars en fietsers nu genieten van de natuurpracht.

Koksijde – Oostduinkerke

In Koksijde-Oostduinkerke is het heerlijk vertoeven. De Hoge Blekker is de hoogste duin van de Vlaamse Kust (33m). Meer dan 700 ha natuurgebieden maken van Koksijde een echt wandelparadijs. Duinengebied ‘Ter Yde’ is een heerlijke plek om even alle drukte achter je te laten. Je kan hier wandelen in mosduin, duingrasland en bos tussen een kudde wilde paarden. 

Laat je ook verrassen door kunst en archeologie. Het Paul Delvauxmuseum bijvoorbeeld is een aanrader voor elke cultuurliefhebber. De grootste verzameling werken van Paul Delvaux is hier te zien. Je wordt ondergedompeld in een poëtische wereld en treft er de vrouwen en geraamten, de neoklassieke architectuur en de treinen die deel uitmaken van de dagdroom van deze wereldbekende artiest.

Oostduinkerke bruist van het authentieke vissersleven. Ga kijken naar de sterke mannen die op hun stoere paarden door de golven zwoegen. Probeer zeker de garnaalvissers te paard te spotten! Nog niet genoeg van het vissersleven dan kan je ook het Navigo Visserijmuseum bezoeken. Het museum biedt een hedendaagse kijk in de nostalgische wereld van de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche ijslandvaarders en de Oostduinkerkse garnaalvissers te paard.

Ontdek de rol van de Koksijdse Duinheren binnen de Orde van Cîteaux en beleef het dagelijkse leven in en rond een middeleeuwse abdij. In het abdijmuseum Ten Duinen is dit allemaal mogelijk. Wil je graag een boottocht maken? Wel, dat kan! Je kunt een elektrische boot huren en er een fascinerend pleziertochtje mee maken op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Je bestuurt zelf de boot en je hebt geen vaarbewijs nodig.

De Panne

Als je vraagt aan de bezoekers van De Panne wat hen het meest aanspreekt in deze gemeente, dan is het de prominente aanwezigheid van de natuur, de vele sportieve mogelijkheden, het brede strand en natuurlijk ook Plopsaland. In de Panne is het ook ideaal om te strandzeilen.

In De Panne is het pittoreske Noord-Frankrijk nooit ver weg. In de geklasseerde Dumontwijk kan je dezelfde cottagestijl als aan de Noord-Franse kust opsnuiven. Wie wil kan over de grens een kijkje nemen of zich wagen aan de oversteek Calais-Dover en zo een kort bezoek aan de andere kant van het kanaal meepikken.

De Sahara bezoeken, dat kan in het zanderige Westhoekreservaat. Het is het oudste natuurreservaat van Vlaanderen met een ongerept duinengebied en 11 km aan wandelpaden. Ook is er een Leopold-I-monument te vinden. Deze herinnert er ons aan dat de eerste voetstappen van de Koning op zijn grondgebied werden gezet.

 https://www.dekust.be/nl/inspiratie/de-10-kustgemeenten